Trochę o spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara obok np. aglio e olio to jeden z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu makaronów w kuchni włoskiej . Kuchnia półwyspu apenińskiego czyli śródziemnomorska charakteryzuje się dużą prostotą , a jednocześnie bogactwem przepisów , form i smaków . Sos carbonara powstał po raz pierwszy w Rzymie podczas II wojny światowej . Nie ma tak…

Details

Historia makaronu III

Ze względu na toczące się spory , jak to bywa często w historii , trudno jednocześnie udowodnić gdzie powstał pierwszy makaron i jakie państwo jest ,, odpowiedzialne ”  za stworzenie tak genialnego i prostego produktu żywnościowego . Jedno jest pewne , że geneza pasty zaczyna się z wraz z powstaniem wielkich kultur – arabskiej ,…

Details

Przepis na spaghetti bolognese

W odpowiedzi na Państwa liczne telefony i sugestie z prośbą o udostępnienie przepisu na makaron po bolońsku spełniamy życzenie i zamieszczamy jeden z licznych przepisów . Nie jest to przepis na oryginalny włoski sos bolognese , ale spolszczona jego wersja .    Składniki : mięso mielone wołowe , wieprzowe  boczek wędzony parzony  cebula  czosnek  oliwa…

Details

Trochę o spaghetti bolognese

Sos bolognese na stołach europejskich , w szczególności włoskich , pojawił się po raz pierwszy już w średniowieczu . Sos jak mówi sama nazwa pochodzi z włoskiego miasta Bolonia . Podaje się go na ciepło z makaronem , najczęściej tagliatelle . Oryginalny przepis trochę odbiega od jego odpowiednika sporządzanego w Polsce . Przyrządza się go…

Details

Trochę o historii makaronu II

Podczas wielkiego kryzysu ekonomicznego przypadającego na XVII wiek  władze włoskie , za względu na tanią produkcję , prostotę i uniwersalność makaronu , postanowiły zwiększyć jego produkcję . Tym samym ustrzegły ludność Włoch przed rosnącą falą głodu przetaczającą się przez całą niemal Europę . Pod koniec XVII wieku tylko w samym Neapolu działało blisko 300 składów…

Details

Trochę o historii makaronu I

Z makaronem jest podobnie jak z pizzą . Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu ( mieszamy mąke , wodę i sól ) , a jednocześnie tanie i ogólnodostępne . Podobnie było na przestrzeni wieków na całym świecie . Makaron tak samo jak pizza był spożywany w różnych rejonach naszego globu bez względu na przynależność…

Details

Trochę o makaronach I

Makaron we Włoszech , obok pizzy , to najbardziej rozpowszechniony produkt żywnościowy . Włosi zakochani są w makaronach (wł . pasta )  i w różnych formach jego serwowania . Pod względem wielkości i kształtu mieszkańcy półwyspu apenińskiego używają kilkudziesięciu rodzajów makaronu . O tym jaka pasta zostanie użyta do gotowania zależy od serwowanego dania .…

Details

Młodszy brat restauracji Piatto Bianco ,Czerwony Cielak

Serdecznie zapraszamy do nowo otwartej, najlepszej burgerowni w Poznaniu -CZERWONY CIELAK. Zapytacie dlaczego najlepszej? Z kilku powodów. Po pierwsze nasze mięso na burgery jest specjalnie wyselekcjonowane i dostarczane przez najlepszych producentów. Po drugie przyprawiane przez profesjonalnych kucharzy z restauracji Piatto Bianco używających aż ośmiu sekretnych składników, dzięki czemu nasze mięso posiada niepowtarzalny smak i aromat.…

Details

Kilka ciekawych osobliwości na temat pizzy III

Geneza słowa pizza sięga dziesiątego wieku . Najprawdopodobniej pierwsi słowa pizza zaczęli używać Rzymianie .Określenia picea , bo tak Włosi nazywali bochenek chleba znajdujący się w piecu , zaczęto używać około 997 r.n.e. Osoby przygotowujące ciasto i wypiekające pizze nazwali pizzaioli . Najwięcej pizz sprzedaje się  w USA .Co roku Amerykanie zjadają około 3 miliardów…

Details

Kilka ciekawych osobliwości na temat pizzy II

Jedna z najdroższych pizz na świecie została wypieczona pod okiem Gordona Ramseya współczesnego guru kuchni światowej. Kawałek owej pizzy kosztował 178 dolarów,a głównym składnikiem były trufle. Trufle to bardzo rzadkie i drogie grzyby,które uważane są na świecie za wykwintny przysmak . Ze względu na ich intensywny zapach używane są jako dodatek do dań i wykorzystywane…

Details